24/7 Bereikbaar
Meld overlijden: (+31) 085 800 1121
info@q-uitvaart.nl

De dood in Islam

Islam en de Dood

Video:
Spoken Word – Jouw laatste dag

In deze video krijg je een impressie, maar vooral een boodschap die op poëtische wijze verteld wordt over de dood en wat jij hebt voorbereid op de dood en jouw laatste dag op aarde. In het filmpje wordt een Djanazah afgebeeld en een begravenis tijdens een islamitische uitvaart in een Spoken Word stijl. Klik op play om te kijken.

DE DOOD IN ISLAM

Leven & Dood

De dood in de islam is een centrale thema waar veel moslims stil bij staan. Het leven van een moslim kent een aantal belangrijke momenten waaronder de geboorte, het huwelijk en de dood. Terwijl de eerste twee zich afspelen in vreugde en de deuren openen naar het aardse leven, is de derde het tegengestelde. Anderzijds opent de dood een andere deur naar het hiernamaals.

De dood is onvermijdelijk. Dat is het enige ding dat zeker is in het leven. We zijn geboren om te sterven. Elke ziel zal de dood proeven, het maakt niet uit om wie het gaat. Dit wordt meerdere keren bevestigd in de Koran.

De Koran

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ۗ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۖ فَمَن زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ ۗ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ
“Iedere ziel zal de dood proeven. En alleen op de Dag der Opstanding zullen jullie je volledige beloning ontvangen. En wie van het Vuur wordt afgehouden en tot het Paradijs wordt toegelaten, heeft zeker gewonnen. En het wereldse leven is slechts een misleidende genieting.”  (Koran 3:185)

أَيْنَمَا تَكُونُوا يُدْرِككُّمُ الْمَوْتُ وَلَوْ كُنتُمْ فِي بُرُوجٍ مُّشَيَّدَةٍ ۗ وَإِن تُصِبْهُمْ حَسَنَةٌ يَقُولُوا هَٰذِهِ مِنْ عِندِ اللَّهِ ۖ وَإِن تُصِبْهُمْ سَيِّئَةٌ يَقُولُوا هَٰذِهِ مِنْ عِندِكَ ۚ قُلْ كُلٌّ مِّنْ عِندِ اللَّهِ ۖ فَمَالِ هَٰؤُلَاءِ الْقَوْمِ لَا يَكَادُونَ يَفْقَهُونَ حَدِيثًا
“Waar jullie ook zijn, de dood zal jullie bereiken, al bevinden jullie je in hoge forten. En als het goede hen treft, zeggen zij: “Dit is afkomstig van Allah”, maar als het slechte hen treft, zeggen zij: “Dit is afkomstig van jou (O Mohammed).” Zeg: “Alles is afkomstig van Allah.” Wat is er (toch) met dit volk dat het hen niet lukt om ook maar één woord te begrijpen?”  (Koran 4:78)

Als iemand op sterven staat, komen engelen om zijn ziel te nemen. Allah zegt hierover:

وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ ۖ وَيُرْسِلُ عَلَيْكُمْ حَفَظَةً حَتَّىٰ إِذَا جَاءَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ تَوَفَّتْهُ رُسُلُنَا وَهُمْ لَا يُفَرِّطُونَ
“En Hij is de Overweldiger, Die boven Zijn dienaren staat. En Hij stuurt Bewakers naar jullie, totdat de dood één van jullie nadert en Onze Gezanten zijn ziel wegnemen. En zij zijn niet nalatig in hun werk.”
(Koran 6:61)

Islamitische Uitvaart al-Qadr-koran

De Islam leert ons bij het overlijden van een moslim

Als de persoon is overleden en de ziel zijn lichaam heeft verlaten, dan moeten de familieleden het volgende doen:

Wat nog meer te doen bij overlijden? – Klik hier

1

Zijn of haar ogen sluiten

2

Smeekbeden voor de overledene verrichten

3

Zij dienen zich te haasten om de overledene voor te bereiden voor zijn of haar ontmoeting met de Schepper

4

Het lichaam dient ritueel bewassen te worden

5

Het lichaam dient ingewikkeld te worden in een schone witte doek

6

Er wordt gebeden voor de overledene (Klik om meer te leren over het Djanazah gebed)

7

En tot slot wordt het lichaam begraven, met zijn of haar gezicht gericht naar Mekka

Auteursrechten van toepassing, niet toegestaan om te kopiëren zonder toestemming.

WhatsApp chat